Baharla Birlikte Gelen Polen Alerjisi

Baharla Birlikte Gelen Polen Alerjisi

Yemyeşil çimler, rengarenk çiçek açmış ağaçlar, parıldayan güneş… İlkbahar geldi. Sonuç: Gözlerde kaşıntı-kızarıklık, hapşırık ve öksürük nöbetleri, hırıltı, nefes darlığı… Suçlu: POLENLER. Bu yazımızda baharla birlikte gelen polen alerjisi ile ilgili bilgileri derledik.

Polen alerjisi belirtileri

Polen alerjisi olan hastalar bazen alerjik konjuktivit dediğimiz gözlerde kaşıntı, kızarıklık; bazen alerjik rinit dediğimiz burunda kaşıntı, burunda tıkanıklık, hapşırık nöbetleri; bazen hırıltı, nefes darlığı, öksürük nöbetleri; bazen de yukarıda sayılan şikayetlerin hepsi ile polikliniğe başvururlar. Alerjik konjuktivit ve allerjik rinit şikayetleri ile başvuran hastalarda antihistaminikler ve lokal etkili kortikosteroidler kullanılır. Alerjik astım şikayetleri ile başvuran hastalarda ise antiobstrüktif ilaçlar kullanılır.

Alerjik astımlı hastalarda polen alerjisi

Astımlı hastanın şikayetleri stabil bir seyirde değildir. Örneğin polen alerjisi olan bir hastanın polen yoğunluğu fazla olan bir ortama girmesi ile stabil giden astımı bir anda artabilir. Bu sebeple astımlı hastalar belli aralıklarla poliklinikten takibe alınıp dönem dönem yukarıda bahsedilmiş olan antiobstrüktif ilaçlardan daha etkili olan ilaçlar kullanılırken dönem dönem daha az etkin ilaçlara geçilir ve her zaman için çantasında taşıyabileceği atak durumunda kullanabilmek üzere kısa etkili beta -2 mimetik (acil durum ilacı) verilir.

Hastanın kontrol altında olan astımının kötüye gideceğinin habercisi olarak kabul edildiğinden haftada 2 kezden fazla kısa etkili beta-2 mimetik kullanımı olduğunda hemen doktoruna başvurması önerilir. Alerjenin çok yoğun olduğu ortamlarda fazla zaman geçiren hastalarda bazen yukarıda bahsedilen tedavilere rağmen şikayetleri kontrol altına alınamaz. Temas edilen allerjen yoğunluğunun azaltılması için alınacak önlemler de tedavinin önemli bir parçasıdır. 

Polen alerjisi ile başa çıkmanın yolları

Polen mevsiminde alerjisi olan kişilerin; polen temas yoğunluğunu azaltmak için alabileceği önlemler;

  • Gün içinde polenlerin en yoğun olduğu saatler sabahın erken saatleridir, akşamüstü saatlerinde ise bu yoğunluk göreceli olarak azalır. Bu sebeple pencerelerin sabah saatlerinde kapalı tutulması, evin akşamüstü saatlerinde havalandırılması (evde klima varsa klima kullanılması ve filtresinin ayda 1 değiştirilmesi) önerilir. Dışarıda gezintiye çıkmak için akşamüstü saatleri en uygun saatlerdir. 
  • Kuru, sıcak ve rüzgarlı günler polen yoğunluğunun en fazla olduğu günlerdir. Mümkün olduğunca dışarı çıkılmaması önerilir. Yağmur sonrası ise polen yoğunluğu azalacağından dış ortamda gezintiye çıkmak için en uygun zamandır. 
  • Polen yoğunluğunun fazla olduğu saatlerde dışarı çıkarken gözlük ya da güneş gözlüğü (Alerjik konjuktiviti olanlar için) ve maske (Alerjik Rinit ve Alerjik Astımı olanlar için) kullanılabilir.
  • Polen mevsiminde sentetik kıyafetler (birbirine sürtünerek elektriksel olarak yüklenerek polenleri çekeceğinden) yerine pamuklu kıyafetler tercih edilmelidir.
  • Dışarıdan eve gelince kişinin beraberinde eve getirebileceği polen yoğunluğunu azaltabilmesi için ayakkabıların kapının dışında çıkarılması, kıyafetlerini değiştirmesi, ellerini ve yüzünü yıkaması önerilir. 
  • Yıkanmış olan çamaşırların (özellikle de havlu ve çarşaların) dışarıda kurutulması polenlerin bu çamaşırlarla eve taşınmasına sebep olacağından kurutma makinesinde kurutulması önerilir. 
  • Yatağa yatmadan önce duş alınması ile vücut ve saçlardaki polenin yatağa taşınması engellenebilir. 

Uzm. Dr. Serra TOPRAK